Historiek

Het juiste ontstaan van de K.H. St.-Catharina Kortessem was lang in de nevelen van de tijd gehuld.

Sedert de laatste oorlog vierden wij namelijk niet minder dan vier verschillende jubilea: in 1955 10 jaar, in 1976 100 jaar, in 1987 110 jaar en in 1998 150 jaar.  Dat vraagt vanzelfsprekend om enige uitleg.

In 1955 baseerde men zich op het feit dat toenmalig dirigent Albert Vanvinckenroye in 1945 startte met een harmonie, gegroeid uit een orkest, welke vlak voor en tijdens de oorlog actief was onder de naam St.-Catharina.

In 1976 en 1987 ging men uit van een oude teruggevonden directie-partituur uit 1878, en een instrument (piston) uit 1894, beiden geschonken aan Frans Vanschoonwinkel (1861-1941), welke dirigent van de Fanfare St.-Catharina was tijdens de jaren rond de eeuwwisseling.

Nauwelijks één jaar na de viering in 1987 vindt Jean Roebben, Kortessems historicus en auteur van “Kortessem, een geschiedkundig overzicht” in de archieven van de gemeente een administratief jaarverslag van de provincie Limburg uit 1851, toen nog volledig in ’t Frans: “Exposé de la Situation Administratieve de la Province de Limbourg”.

Op pagina 150 onder volgnummer 15 wordt vermeld: “Commune: Cortessem Dénomination des sociétés de musique: Société de Musique de Ste Cathérine Epoque de leur organisation: 1848  Nombre de leur membres: 48”

Eindelijk hadden wij een onomstotelijk bewijs van het juiste stichtingsjaar van onze Harmonie, en dit na een hele reeks van volkse en soms onmogelijke geloofwaardige verhalen over onze stichting.

Momenteel bestaat onze vereniging uit 40-tal leden, waarvan het grooste deel jongeren zijn.  Dankzij soms zware inspanningen hebben wij al deze jongeren gedurende vele jaren in de gelegenheid gesteld muziekonderwijs te volgen in de omliggende muziekscholen in Tongeren, Hasselt of Diepenbeek, waarvan wij uiteraard nu de vruchten plukken.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s